Praznični čas: Zavarujte svoj dom pred vlomi

17.11.2017 - avtor: detektiv Žiga Primc

Vsako leto Policija opozarja na povečano število vlomov v mesecu decembru. Trend je razumljiv, saj so domovi polni različnih daril, ki jih družine nakupijo za obdarovanje ob koncu leta. Vlomi se dogajajo povsod, opazimo pa lahko, da tatovi svoje tarče izberejo pazljivo, glede na njihovo dostopnost in šibke točke oziroma znake, ki kažejo, da se vlom izplača. Praznični čas in priložnost, ki dela tatuPrispevek bomo razdelili na dva dela. V prvem delu bomo govorili o indicih, ki kažejo na to, da nas ni doma, v drugem delu pa o ukrepih, ki naš dom naredijo manj zanimiv za potencialne vlomilce. Večina ukrepov je brezplačnih, njihov učinek na preprečevanje vlomov pa velik.

Kako vlomilci vedo, da nas ni doma?

Preden se vlomilci odločijo za določeno tarčo navadno najprej opazujejo območje. V veliko pomoč so jim tudi socialna omrežja, kamor posamezniki objavljajo kam potujejo, kdaj in za koliko časa. Seveda se je lepo pohvaliti, ko odidemo kam na oddih, vendar se je ob tem potrebno zavedati določenega tveganja, ki ga prinese tovrstna javna objava. Verjetno nas večina pozna rek "priložnost dela tatu".Božična jelka na vidnem mestu To velja tudi za domače okolje, še posebej v decembrskem času, ko so stanovanja in hiše lahko polna raznovrstnih daril, ki smo jih namenili najbližjim.

Vlomilci se najpogosteje lotevajo stanovanjskih hiš in vikendov. Tudi večstanovanjski objekti niso izjema, najbolj pa so na udaru stanovanja v pritličju, ker so najbolj dostopna in stanovanja v najvišjih nadstropjih, zato ker so najbolj izolirana.

Tveganje za neljubi dogodek vloma lahko precej zmanjšamo sami z nekaj preprostimi ukrepi. Večina ukrepov je brezplačnih ali pa so cenovno ugodni. Nekaj preprostih nasvetov, na katere pogosto pozabimo, smo za vas pripravili v spodnji infografiki (kliknite za povečavo).


Kako zavarovati svoj dom

Vesele in brezskrbne praznike vam želimo!

Varnostna priporočila in novice